Lifestyle | Parenting | Food Lover. Loves to bring my kiddo's to travel even though just a local trip with small budget.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.

Zie Azi | 9 March 2017,12:53 |
Lepas dari Mangrove semua kelaparan, cerita Mangrove kat sini. Disebabkan nak harung pergi semua tempat dalam hari yg sama. Nak pergi HIG (haji Ismail Group), Makam Mahsuri pun nak pergi jugak, petang tu repeat lagi nak pergi Dataran Lang, kids nak tengok burung tu terbang tak hari ni. ngegee

Lunch kat restoran Siti Fatimah dekat dengan makam Mahsuri. Nak cari restoran Siti Fatimah ni waze je, sebab waze punya passal la innova kitrang lalu ceruk2 sawah, diorang semua salahkan waze aku, kah2 kah πŸ™†πŸ™†. Dah nama pun jalan2 makan angin, so jalan2 tengok sawah padi kat Langkawi ni macam mana. Semua naik hantu sebab lapar. Lastly jumpa jugak restoran Siti Fatimah ni. Panas usah cakap la, nama pun Pulau Langkawi yg dikelilingi laut, nasib jumpa restoran Siti Fatimah, sikit lagi nak jadi wolf 🐺🐺 Sampai pun dah lewat dalam pukul 1.30pm, lauk pun tinggal keruk2, makan tetap makan, perut dah lapar. Total makan untuk 8 orang RM48 je kou, murahhhh gila. Lauk selera kampung memang sedap, ikan bakar cicah asam. Gambar tak ambik, perut lebih utama. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
Panas menterik, pinjam spek mak su dia. Dah nampak macam k-pop rambut durian.

My first impression nak masuk Makan Mahsuri ni takut, sunyi, senang citer nak melawat kubur kan mesti la takut. Adek cakap takde takut la. Kat dalam tu macam taman dalam istana, cewahhhh Ada muzium mahsuri, langkah masuk muzium je diorang dah dendangkan dengan bunyi gemalai alat muzik, ada banyak tempat yg ada main alat muzik, masuk rumah kampung mahsuri pulak ada group Marhaban. Ada satu tempat pameran, tak dibenarkan ambil gambar, keris yg menikam Mahsuri, ada dulu pelancong pernah ambil gambar keris ni, sepanjang hari resah gelisah tak boleh tidur, bila berubat, ada tak terambil apa2 barang walaupun sekeping gambar, lepas pulangkan gambar ke tempat asal, terus elok sihat. 

Sebab tu la aku tak nak pergi tempat2 macam ni, sebab TAKUTTTTT!! Kalau taknak masuk makam Mahsuri, kat kawasan luar ada rumah kampung tempat rehat & tempat solat. Ada jual2 dan gerai makan jugak. Dalam makam Mahsuri ni ramai pekerja kat situ, takla sunyi, tempat ini di jaga di bawah kementerian perlancongan.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
Masuk makam Mahsuri kena bayar. Dewasa RM12 / Kanak-kanak RM6, sikit lagi parking pun kena bayar kut, tiang dah cacak, tengah dalam renovation, semua duitttt sekarang. πŸ’°πŸ’²πŸ’Έ

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
ni la makan mahsuri, ada pak cik kat sini cakap ini replika je, rumah mahsuri pun replika, kubur asal Mahsuri tempat lain, rumah asal dia pun kat lain, walluhu'aham.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
girls trips Hawaieee. Semua bertopi sebab panas terik.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
photo bom!! πŸ‘ŠπŸ‘Š kou memang rose

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
ada buaian, lepak sini lama sikit sebab redup. Papan buaian tu tak stabil, tengah buai tiba2 rasa nak tergolek. Apa daaa.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
Panas menterik, sakit mata terang lutsinar, boleh pulak nak main teng teng tengah panas ni. Bontot dah berat nak lompat, buruk nou rgupa ye.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
Di mana ada tempat berteduh, cepat2 aku duduk situ. Si kecik mama, ikut je ke mana girl group pergi. Geng laki-laki tak masuk.

Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri.
Rumah Mahsuri, kat dalam tu ada buaian budak dan group marhaban. Pijak tangga kayu rumah pun dah panas, boleh bayangkan tak panas kat sini.

ni la group marhaban tu, dulu2 kan mahsuri buai anak dia sambil berselawat

telaga mahsuri
Telaga Mahsuri. Memasing budak bandar, tak pernah tangguk air perigi. Kecoh tangguk air tak dapat-dapat. Budak bujang belakang tu pun nak tolong sama tangguk air, ke ada udang sebalik mee. Nak ngorat adek, kena tawan hati kakak dia dulu. cia cia..

Petang pergi kilang buat gamat.

minyak gamat
  boleh je nak celup tangan dalam kuali besar tu, tak panas pun.

dah macam penyambut tetamu 'silakan masuk'

minyak gamat
Beli la pe yg patut kat sini, mesti beli, kat KL takde menda macam ni

Sambung nanti, TATA


Previous entry :




13 Komen untuk "Lunch di Restoran Siti Fatimah dan Makam Mahsuri."

baca entri sambil lap peluh..aiseh, last time pergi makam mahsuri memang tangkap macam-macam gambar.nasib baik x jadi pape

Dah lama saya tak jejakkan kaki kat Pulau Langkawi, dari dulu lagi ada sesetengah tempat tak boleh ambik gambar, apa sebabnya wallahualam.. Best la awak pegi dengan keluarga.. =)

dataran lang tak jejak pun..tak sempat..dpat ler celup kat minyak gamat yang sedang dimasak tu...huiii...memula je nebes...

~ Kisahsidairy~

tu pun ada pak cik yg jaga taman kat situ dah pesan, terus tiba2 meremang bulus..hihii, yela benda dah beratus tahun mesti berpunya kan.

sebenarnya seronok kita tahu sejarah ni, insaf kat situ je, dah balik terus tak ingat dah hahah

eda, boleh repeat pergi lagi haha

langkawi... heaven!
aida suka gi langkawi.

hahah banyakla tempat nak kena teman laki pergi Langkawi nanti.. aku dah pergi 3x, banyak wei beza..dulu banyak je free dan murah2..

Kedai makan fatimah di Langkawi ni memang murah dan banyak pilihan lauk pauk. Seronokk makan situu walau jauh sikit dari jalan utama, hehehe. Rindu Langkawii :D

wahhh bestnya jenjalan.. hehe

alahai macam tak relevan je ziarah makam kena bayar, tu laa, semua pun nak duit je sekarang ni... :(

Mmg cuaca panas ye kat sana...
Owhhh..group mrhaban tu mmg sntiasa ada situ ye..

bestnya. teringin jugak nak pergi tempat nie suatu hari nanti :D

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top