Jepun Mari

Lifestyle | Parenting | Food | Beauty Blogger. seorang yang periang dan sukakan cabaran.

Dental UKM lagi - Fina dan giginya

Sebelum cuti CNY ari tu, anak dara tu tiba-tiba request nak jumpa doktor gigi. ohhh no! what! 
gigi dia tak sakit pun, ntah hape mimpi yg buat dia tetiba nak jumpa doktor gigi. before this kalau sebut pasal GIGI .. ditutup-tutupnya mulut kita tak bagi cakap.. pagi tu, mood dia baikkkkkkk sangat, bangun pagi tak nanges, bangun tido terus duduk depan tv, mandi tak nanges, dia sendiri yg request nak gi dental UKM kat sepital mama.

sebenarnya.. gigi si kenit ni banyak berlubang, gigi geraham dia dari kiri kanan atas bawah semua belubang. yg bahagian depan dah mengropes, sopak2 macam gigit tikus, gigi yg depan tinggal separuh, tapi takpe yg ni gigi susu nanti akan tumbuh gigi kekal.

macam seriau jugak nak bawak dia jumpa dentist banyak kali, tapi bila dah start sekolah dah de rawatan gigi kat sekolah, masa aku dulu time sekolah benda ni la yg jadi ketakutan budak-budak sekolah. nampak nurse tutup-tutup mulut rasa nak balik uamh pun hader.

sebelum ni pun Fina ada pengalaman jumpa doktor gigi sampai traumatized, dulu pernah gi klinik gigi kat area xxxxx doktor tu buat kasar, tak pandai langsung tackle budak.. then bertukar arah treatment kat dental UKM (bukan yg kat Bangi, dental UKM yg dalam HKL). Dulu pernah datang sini, tapi doktor tak start treatment lagi dia dah menangis, doktor pun just amik record gigi sebab fina tak bagi kerjasama, bukak mulut pun takndak.. ketab gigi ketat-ketat macam dizip mulut dia.. tapi doktor tu bagus.. tric dia, pujuk dia, bagi sticker frozen la.. macam-macam doktor buat.

Kali ni, dia nak jumpa doktor gigi atas kehendak dia, dia punya berani sampai tahap tak sabar. 
pintu klinik tak bukak pun jadi masalah, yela sampai dental sebelum pukul 8 pagi memang laaaaaa tak bukak lagi

then..
doktor panggil nama "Afrina nursafiya' 
'mama doktor panggil fina.. fina..' excited sangat ni
laju-laju dia jalan, sampai dalam bila dah start baring muka si kecik yg berani tadi berubah..
berubah muka nak nangesss bahahah

satu gambar pun tak amik.. sebab sibuk nak menenangkan budak tecik ni.
dapat pulak doktor hensem.. tiba-tiba haku jadi mengelabah bodo.. vongoks
nak keluar henfon pun malu (henfon cap yam je) konon nak snap curi-curi, sampai ke sudah aku pegang je henfon tu tak ter klik pun camera tu..
doktor tu pandai tackle budak-budak, selesai keje dengan cepat sebelum budak 'ini' melalak
now, apsal ntah doktor gigi sekarang hensem-hensem belaka. kita yg tua ni pun malu nak tunjuk gigi taring kat doktor.. gigi depa cantek elok tersusun.. apa! depa ni pakai susuk gigi ke atau senang citer pernah pakai braces gigi before this bahahaa

WALAUPUN doktor gigi tu hensem, takleh challange hensem lagi abam botak kitew (gila aje puji laki sendiri, siapa lagi nak puji kalau bukan isteri solehah ni kan) suka sangat mengenjin cakap gigi aku gigi kapak, habes yg dia tu kiri kanan gigi taring tak sedar.. bahahaha

Dental UKM lagi - Fina dan giginya
see.. see.. sy tak nanges pon..
kapas kat mulut dia doktor suruh gigit selama 15 minit, selama tu la dia dok tanya dah 15 minit ke belom, padahal baru 5 langkah keluar dari bilik doktor. 

gigi tak cabut, tak darah hape, cuma buat tampalan gigi geraham.. doktor suruh gigit gauze bagi kering tampalan tadi.. tapi dia punya acting like drama queen.. suruh snap picture then suruh send kat bapak dia.. selagi tak send selagi tu tanya 40 kali, pastu nak bukti yg kita dah send, dah send tunjuk kat dia pulak, hokkeeeeey pitam melayan anak fempuan sorang!!




-gee-
6
Back To Top