Resepi telur itik masak lemak cili api ni dapat dari arwah mak, yg pior orang Semilan abah den, kalau boleh hari2 nak masak lemak, dah usia senja ni jarang makan lemak2. Aku jenis bukan beria2 nak salin resepi tulis nota bagai, semua ingat dalam otak, yg jadi boleh ingat bila mak masak aku akan perhati satu2 bahan pe di masak dulu, pe next step.
Kebetulan minggu lepas balik kampung Sungai Besar, wak kampung bela bebek, tahu bebek tu pe? Bebek tu itik, orang jawa cakap bebek. Dapat la 6 biji telur itik, besor2 telo itik ni, segar pun segar.
Layan la resepi telur itik masak lemak cili api Negeri Semilan ni, step by step.
bahan-bahan :
6 biji telur itik
2 helai daun kunyit
3 ulas kunyit hidup - ditumbuk
segengam cili padi kampong - ditumbuk
2 batang serai - dititik
santan kelapa
garam
asam keping
*boleh juga di tambah belimbing buluh
Cara masak : Step by step
tumbuk kunyit hidup dengan cili padi, kemudian titik je serai dalam batu lesung, senang krojer
terus letak dalam periuk macam ni, letak air sikit, lepas tu tenggek atas dapur, bagi masak cili padi tadi, masak bersama serai (dititik)
Kalau masak telur itik ni satu dia bau hanyir sikit, nak hilangkan bau hanyir letak asam keping. Kalau ada buah belimbing buluh lagi bagus, lagi urmhhh
masukkan santan cair dulu
masak sekejap, baru masukkan telur itik, sebijik demi sebijik. Jangan pecah terus dalam kuali. Pecah dalam mangkuk, takut kang ada yg busuk ke. Part ni penting, jaga api, jangan kacau beria, kang pecah pulak telur itik tu. Tapi kelebihan telur itik ni tak mudah pecah, tak macam telur ayam.
Agak2 dah nak masak, campak daun kunyit. Aku suka potong tebal2 macam ni, sebab nanti bila makan senang tolak tepi..heheh Tak makan sangat ponn, nak bau je. Ada orang suka potong halus2, itu terpulang
up sikit telur itik
Lemak kuning telur itik kita hampir masak, tenggelam timbul telur itik kitew. Nak letak belimbing buluh pun boleh. Last sekali, letak la garam sesedap mana. Itu jer.
selamat mencuba
-zie-
Tag :
Resipi
11 Komentar untuk "Resepi telur itik masak lemak cili api Negeri Sembilan"
Adoiii...kecur air liur den tengok masak lomak tolor itik nih!
Sedap weiii aku sukaaaaaa..
dapppnyerrrrr.....org n9 ghupo ehhh...wariss laaa kito haaa,,,plg win kalau letak belimbing kann
sedappppp!suka...tapi xpernah masak..haha
Pakcik pun ada bela bebek.
Hari2 ngendok, sampai jemu makan telur bebek ni.
haha..lap air liyo tuu
aku pun suka, klu ko masakkan aku lagi sukaaaa.hihi
sama la den,
tu la kalu ada belimbing lg sedap, belimbing tak tumbuh pulk ..
ada satu kedai favorite msk telur itik yg sedap, sedap dia masak
uihhh, mesti bnyk bebek pakcik..sedap tu kalau buat telo asin..
Hahahahaha harapannnnnnn.
Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.
Terima kasih atas komen anda.