Lifestyle | Parenting | Food Lover. Loves to bring my kiddo's to travel even though just a local trip with small budget.

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor

Suzie Zie | 13 February 2017,14:00 |
Assalamualaikum peeps!

Cuti Thaipusam hari tu jalan nak mengala ke Batu Caves jalan jem seteruk-teruknya. Diorang berarak 'pakwe' dari Jalan Kuching nak jumpa 'gewe' kat Batu Caves. Aku pulak nak menghala ke Kuala Selangor nak tempah baju  kat rumah Cik Yan my favorite tailor abad ini. Tak kisah la tempah baju jauh pun, janji sedap pakai kat badan. Dah bertahun2 tempah baju dengan Cik Yan. Dari muda belia remaja sehinggalah ke anak cucu.

Mujur la tahu jalan dalam, dari rumah mak kat Gombak, lalu jalan Bukit Botak, lepas tu tembus Selayang Baru kemudian terus menghala ke highway Latar. Sampai Kuala Selangor dah tengahari, singgah makan kat D'Muara Kuala Selangor dekat dengan jejantas Kuala Selangor, dari KL belah kanan. Dekat dengan Masjid Kuala Selangor.

Asyik makan soto pasir penambang je, kita ubah selera makan kat kedai lain. 

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
sup isi ketam original yg sangggggat sedapppp

Kedai ni memang favorite aku dari dulu lagi, satu2 nya menu yg paling win (bagi aku laaaa) sup isi ketam, sup isi ketam dia style shark fin tapi versi melayu. Memang betul isi ketam ya, tak main la yg frozen punya. Tak caya nah lanjer sikit. Lanjer tengok ehahah

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
tengokkkk isi ketam buh seketul

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
ehhh jumpa lagi isi ketam, puas hati makan.

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
udang goreng tepung, walaupun felting tak berapa menarik yg penting rasa dia, udang dia fresh. Aku lagi suka macam ni dari tepung tebal seinci, udang dalam sebesar kelingking 

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
ikan siakap 3 rasa

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
anak dara sape la ni, mak mertua tengok pun tak jadi sarung cincin. Budak ni tak makan cendawan, pelik sungguh aihh benda yg sedap tak makan.

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
before K.A.M.I mencekik

Next station, terus pergi rumah Cik Yan kat Ban 3 Sungai Sireh. Panas berdenting usah cakap la, kawasan sawah kan. Tengok padi baru panen (baru tuai), kalau petang sikit sedap la angin banyak. 

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
gemok2 cili cik yan ni, cik yan je tak gemok. Slim macam Nana.

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
best ye kalau dapat halaman luas macam ni, macam2 boleh tanam. Jimat la dari kat KL semua benda nak kena beli. INI, keluar rumah nak serai, nak daun pandan, nak cili, nak kunyit, limau purut petik je kat luar. Aku memang berangan nak ada rumah yg ada laman & aku design sendiri, insyaAllah ada rezeki. Ajet-ajet macam jutawan.

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
ini buah mahkota dewa, buah ni elok utk penyakit kencing manis, jemur buah ni bawah matahari terik, dah kering, siat2 kulit masuk dalam air buat macam teh tu, minum tanpa gula. Cuba la, kalau tak sedap jangan kecam aku..ngeh2 (confirm pahit, nama pun ubat) kah2

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
budak2 ni kalau dapat laman luas macam ni memang tak duduk dalam rumah la. Bisik kat en.somi 'boleh tak buatkan rumah banglo macam ni' dia cakap 'boleh, tunggu dia rompak bank' *ngegee

Puas merayau2 kat laman rumah cik yan, tiba aku terjumpa ni. Ketuk2 ingat mainan, sekali cik yan cakap 'itu betul, bukan tipu punyaaaaaa' terus mencicit lari tak cukup tanah.
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor
tengkorak monyet, nasib monyet kalau manusia jadi monafendi cik yan.

k.bai

-zie-
Tag : Family, Food
9 Komen untuk "Sup isi ketam D'Muara Kuala Selangor"

Sedap betul tengok sup tu.. Fuhh...

Seronok tengok halaman rmh yg penuh dgn tanaman, jelez pun ada.

menarik plak tgk sup ketam tu wlupun nmpk simple

Best betul kalau dapat laman luas macam nie.. macam-macam boleh tanam.. jimat belanja.. hehehe

sedap2 semuanya. :D
paling2 siakap 3 rasa tu.
terkejut tengok gambar bawah sekali XD

memng nampak sedap la. bila la blh pegi

hahaaha giler tanjat tengkorak tu...
macam antu trompet cete pendekar bujang lapok.
"tangkap orang itu, kita buat sate.."

cabut gigi dulu 'menyibuk lah ini gigi' sebelum tiup trompet..
rewind cerita p.ramlee pendekar bujang lapok hahah

kena buat JJCM Kuala Selangor ni..sedapnya sup tu!

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top