Cara simpan bawang putih tahan lebih lama



Assalamualaikum,

Dalam beberapa hari ni, merempat stay kat komputer yg mana kosong. Dah macam orang nomat berpindah-randah buat keje. Almost here, komputer & sistem bersahabat baik, kalau salah satu down, mereput menghitung masa nak balik. haha. Bekerja dengan sistem macam ni la, bila komputer rosak hampir semua keje tergendala, terpaksalah buat muka cipmunks nak pinjam pc orang lain. Kalau tidak, keje bertimbun la pending. Kalau pc rosak no excuse tak payah buat keje, pc rosak keje tetap jalan. Pandai2 kou la inisiatif sendiri cari jalan penyelesaian nak settle keje macam mana. AND NOW my baby boo (komputer) is back, itu pun sementara nak tunggu pc baru sampai. Mereput la nak tunggu pc baru.


Settle bab komputer, panjang pulak mukadimah pagi ni. 😆😆

Nak cerita cara simpan bawang putih lebih tahan lama.

Bawang putih kalau terdedah boleh jadi cepat busuk & kering. Cara nak simpan bawang lebih tahan lama dengan kopek kulit bawang putih, dan simpan di dalam botol yg kedap udara. Lepas tu, simpan di dalam peti sejuk. Biasa aku simpan dalam botol Prego tu, botol kaca prego tu kedap udara. Selama praktis buat cara macam ni, bawang putih yg di simpan boleh tahan sehingga 2 minggu. Tetap segar. Bila nak masak ambik je bawang putih dalam botol, titikkan, cincang halus, terus tumis. Jimat masa dan senang.

Cara simpan bawang putih tahan lebih lama

Cara simpan bawang putih tahan lebih lama

Cara simpan bawang putih tahan lebih lama
simpan dalam botol kaca Prego macam ni, yg penting jimat.


-zie-
Tag : Resipi, tips
15 Komentar untuk "Cara simpan bawang putih tahan lebih lama"

Ohhhh tips yang bagus ni. Selalu letak dalam plastik pun dia rosak juga sikit2.

siap dah kan..jadi memasak lebih cepat...kalau bawng merah buat gitu..ok tak ea...sbb bawng merah tak boleh biarkan dia terdedah macam tu kan...

ok, tima kasih kak share info, lepas ni boleh terai

lupa nak cakap, bawang merah pun buat mcam ni, tahan lama

klu dlm plastik je, busuk nnti

Lorr, saya baru tau tips nie..trima kasih Suzie kerana sudi share info yang bagus nie.. balik nanti nak kopek bawang putih la.. =)

Kakak biasa setiap minggu sebekas siap kopek tapi masuk dalam tupperware senang nak susun dalam petiais.

La kami masuk dalam freezer. Abis beku. Hahaha

bagus jugak ni,,biasa letak dalam bekas gitu je. bila tertutup tahan lagi lama lah kan

Yeah, kita sama ....
Kalau mrs pip rajin, habis semua bawang putih tu mrs pip kasi blender,
Time blender tu, letak minyak masak sikit supaya senang nak blend...
Then masuk peti sejuk...mmg tahan lama n jimat masa time nak masak ...

Ohhh nice tips ni. Rajinnya kupas bawang siap2 kan.. hehe. Siqah bila nak masak baru kupas. Maklumlah masak pun tak selalu 😅

tak pernah dengat lagi tips ni. bagus sebab boleh tahan lama & "ready-to-go" bila2 masa nak masak. sekali harung 'siang' & simpan je kan.

nanti boleh cuba cara ni. tapi selalunya letak je dekat luar suhu bilik alhamdulilah tahan. hihihi

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top