Nak share cara aku masak ketam bercili paling mudah dan ringkas. Dah selalu sangat makan ketam sampai masak main campak2 je dah siap.
En.somi suka sangat dengan ketam. Tiap kali pergi pasar mesti nak beli ketam, sampai dah naik jemu makan ketam, ketam. Tapi bila dengar kisah en.somi 'kenapa suka ketam' eh2 touching la pulak. 5 hari 44 malam pun tak habis cerita sedih dia tu. Sebab dulu masa dia kecik2 bukan orang senang nak dapat makan sedap2. Dapat makan ketam pun sorang separuh, bukan sorang sekor. Tu pun boleh kira dengan jari berapa kali dapat makan ketam dalam setahun. Bila dah keje dah ade duit sendiri benda pertama yg di beli ialah KETAM..ho ho
Tu pasal la sampai sekarang kalau pergi pasar mesti beli ketam, crab is always my favorite to, so tak kisah ketam pun ketam la, dari beli tulang buat sup lagi tak lalu nak makan
si sepit biru yang isi padat
Ketam bercili mudah dan ringkas :
Bahan-bahan
5 ekor Ketam
2 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih (diketuk)
air asam jawa
sebiji telur
garam
air
Cara masak :
Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan cili kisar, masak sehingga pecah minyak, masukkan air asam jawa. Masak seketika, kemudian pecahkan telur, kacau2 bagi hancur.
Masukkan ketam, biarkan air ketam keluar. Itu yang buat sedap rasa manis2 ketam. Perasakan dengan garam, kemudian rasa, kalau ok siap untuk dihidang dengan nasi panas dan bersama lauk yg lain.
*kalau nak berkuah, tambahkan air sedikit.
Cukup ringkas kan, hati pun manyak senang.
pecahkan telur. Kemudian kacau bagi hancur.
Tag :
Resipi
9 Komentar untuk "Ketam bercili mudah dan ringkas"
lama nya x makan ketam :(
PC pun suka ketam..kalau tak goreng berlada..masak lemak cili padi..hihi..
klu dpt mkn ketam yg fresh lg sedap..
sedap ye msk lemak, sedut2 ketam tu kuah lemak kuning meresap kat badan ketam, sedap ye laaa
tq share.. sedapnya lah ketam oi..
btw, jemput singgah tempat saya ye.. =)
tq..insyaAllah
nory pon suka ketam...lebih2 lagi kalau masak lemak cili api...yummy
eyh nk mark resii ni. nk try buat hjung mgu. thx :)
Sedapnya ketam! Suka makan tapi tak suka kopek isi. Hehe. Nampak sedap akak masak ni :)
Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.
Terima kasih atas komen anda.