Lifestyle | Parenting | Food Lover. Loves to bring my kiddo's to travel even though just a local trip with small budget.

Cucur udang lembut cicah kuah sate

Zie Azi | 13 April 2017,11:22 |
pssst.. apa dah jadi, dah jadi blog resepi ke haper?

Weekend macam biasa mesti lepak rumah mak, minum petang nak buat cucur udang cicah kuah sate.

Cuba sebut sattay tu macam dalam cerita 'P.Ramlee Pendekar Bujang Lapok' yg hantu zombie keluar dari kubur, nak tiup trompet cabut gigi dulu 'eiiih menyibuk la ini gigi' 😁😁
'kawan-kawan semua..tangkap manusia itu, potong dagingnya, buat SATTEEEEE'
ngeh2 ngeh2 *sigh P.Ramlee in memories.

Kuah sate just imagine je dalam kepala otak. Boleh gitew!!
Sos cili je yg ada kat rumah ni, so tak payah susah2 nak buat kuah sate pulak, cicah je dengan sos cili, senang citer hahaa

Cucur udang lembut cicah kuah sate
Resepi Cucur udang tersangat sedap di abad ini, ayat mesti kena power 😁😁

caranya :
Ambil tepung gandum letak dalam bekas. Bancuh tepung gandum, pukul telo sebiji, kacau-kacau manja sambil gaul letak air. Air tu di campur dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. Kacau bancuhan tadi dengan menggunakan senduk, kacau tepung bersama air sehingga mesra. Rehatkan seketika. Kemudian, potong daun kucai, hirisan bawang dan taugeh, tapi aku tak letak taugeh pun hehee. 

Panaskan minyak, gunakan kuali yg agak ke dalam untuk minyak yg banyak supaya cucur tenggelam.

Cucur udang lembut cicah kuah sate

Gunakan senduk batang panjang macam ni, letak tepung kat senduk, letak udang kat atas, kemudian celup dalam minyak panas, goyang2 kan supaya cucur keluar dari senduk. Jaga api, bila warna dah kekuningan boleh la di angkat. Toskan. Siap di hidang.

video kat insta !!
cara goreng cucur udang ni, ada share video kat insta suzie_khai. Kalau korang tengok video tu lagi mudah nak faham kut, senang sangat la lahiiiii Masak cucur ni sambil goyang vontot pun bolllehhh !! hahaa

Cucur udang lembut cicah kuah sate

Cucur udang lembut cicah kuah sate
potong2 kan macam ni, boleh la di makan dengan kuah sate.

Woiii jahanam betul la. Taip ni pun dah telan ayo liur, glup glup!!

Cucur udang lembut cicah kuah sate
sumber google

Boleh la cuba cucur udang siram kuah kacang. Hari tu kuah kacang takde, cicah denga sos je. Itu pun dah cukup buat vontot terangkat bila makan *rolling eyes yummyyyy

Selamat mencuba!!


-zie-
Tag : Family, Food, Resepi
9 Komen untuk "Cucur udang lembut cicah kuah sate"

sedap ni cicah dengan kuah sate. sha pernah try hehe

perghh nampak sedap sangat ni,boleh cuba next time..thank you!

sambal kacang eh..tak penah buat lagi ni zee...selalu sos jelah

sedapp..ala-ala pasemboq...

Pagi-pagi buta ni dah menjamu mata tengok makanan sedap huaaaa jelesnya.

Sedapnya nk try buat laaa

Blh try buat cucur udg camni..sdpnya lahai,,ada udg sekor

nampak sedap.tapi kalau saya suka cucur udang yand dah berkupas kulitnya.(^_^).sertai segmen tonton ucing nak try irama melayu (^_^).

https://ucingkadayan.blogspot.com/2017/04/segmen-tonton-ucing-nak-try-irama-melayu.html

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top