Fina dan giginya



Fina ni sejenis suka susu.. time tido.. suka nyoyot botol, sebab itu gigi dia banyak yg ronggak.. gigi depan dia pecah sebelah.. dah besar sikit kurang nyoyot botol, sekarang ni kalau dia dah habis susu cepat2 aku tarik dari mulut dia, lepas tu sulam dengan air masak.

Last day kena bawak jugak dia jumpa dentist.. sebab dia mengadu sakit gigi.. kalau dah sampai tahap mengadu sakit gigi.. ini serius dan aku riso.. kita pun kalau sakit gigi siang malam tak boleh tido.

Cari klinik gigi yg dekat dengan rumah, pergi klinik gigi Salwa kat Wangsa Maju tu.

Amir pulak tak dapat nak cuti, terpaksa la pergi berdua dengan Fina. Terus terang cakap..aku memang penakut bab2 gini.. apa2 berkaitan dengan klinik... hospital.. gigi.. jarummmmmm.. 

Fina dan giginya
gaya mcam nak pergi school.. ini bukan aku suruh dia pakai macam tu.. dia sendiri yg nak.. dengan spec mata hitam dia, sampaikan aku bertarik2 beg dengan dia, dalam beg dia tu ada lip barm, rantai, pocket mirror (dia rembat aku punya) perfume spray dan toys masak2 dia.

Fina dan giginya
kak long kawasan dah mai...

Fina dan giginya
suka ko ye.. sat gi melalak

Fina dan giginya
sampai awal.. konon nak jadi orang pertama register.. sekali sampai klinik tak bukak lagi.. terpaksa tunggu 30 minit dalam keta. Nasib bawak bekal nasi goreng, picnic kami dua beranak dalam keta.

Tepat 9.30 je aku terus gi klinik.. ingat jadi orang 1st register.. rupanya ada orang lain yg lebih awal.. jatuh la tempat ke-2.. cishhhhh

Dah siap register, tengah tunggu turn dokor gigi panggil.

Time ni pulak perut buat hal.. ni sakit perut yg bukan boleh di tahan2.. dapat mangkuk tandas memang 'blurrrr keluar' bahahaa
toilet dia bersih, ada tisu, wangi.. toilet ni berdepan dengan playland klinik.. kalau bukak pintu toilet.. strait nampak Fina tengah main.. tapi takkan tengah 'ehem ehem' nak bukak pintu toilet.. gila kou!! sebab pergi berdua gan Fina.. pesan kat dia banyak kali 
'mama kat dalam ni tau.. Fina jangan pergi mana2.. ketuk je pintu, mama ada'
tak risau sangat sebab klinik ni ada security door dan ada staff yg jaga..

Tapi yg tak menahan tu.. dia punya ketuk pintu.. tak hingat dunia.. macam nak roboh pintu toilet tuuuuuuu dibuatnya 'danggg danggg daaag'
sibok tanya
'mama buat pe'
'kenapa lama sangat'
'cepat la keluar.. dah berak ke belum'
huwaaaa malu
Fina ... please mama need privacy..

tersekat2 taik nak keluar bahahaa

Keluar dari toilet, terus Fina cakap 'dah berak dah' huwaaaaa malu lagi
Macam owang tua menanya.. tersipu2 haku

Fina Jumpa Dentist

Tak lama tu turn Fina masuk bilik dentist..
Mula2 anak dara tu cool je... tak faham apa orang nak buat kat dia.. tapi sebelum tu dah explain kat dia .. dentist tu apa.. nanti doktor akan check gigi Fina.. nak tampal gigi yg lobang.. then she said "OK"

Before start doktor akan ramah dengan dia.. tunjuk alat gigi kat dia..
Start doktor greyyy gigi dia.. nampak tangan dia terangkat2.. lepas tu dia dah start cebik2..
tak lama tu terus melalak.. huwaaaaa huwaaaaa.. lagi kuat.. dan KUATTTTTT

Start dia nangis je, hati tak keruan dah.. doa2 cepat la selesai.. sob sob
Nak pujuk dia ngaga mulut lagi.. dengan macam  nak termuntah bila masukkan alat sedut air liur
RASA nak tepis tangan dentist tu 'meh sini laaaaaa saya buat' (ajet2 macam pandai... )

Payah jugak nak handle bila budak dah nangis.. baru bersihkan tempat yg lubang tu.. tampal belum lagi.. tapi terpaksa selesaikan jugak.. pujuk-pujuk dia.. gengam tangan dia, aku sentiasa cakap 'mama ada' All is well (letak tangan kat dada.. macam cerita 3 Idiot tu) dada dia bukan dada aku bahaha
always bagi support kat dia. Dalam hati berdoa, cepatla selesai..
Finally..dapat jugak selesaikan buat tampalan sementara gigi yg lobang tadi..

Hati ibu tak boleh tengok anak dia disakiti.. terasa kita yg sakit sama.. terasa nak nangis sama
I CONNOT .. reason ni la yg aku cakap kat Amir tak boleh aku pergi berdua dengan Fina.. seboleh2 nak laki teman.. tapi dia tak boleh nak temankan.. terpaksa pergi jugak..

Fina dan giginya
cian dia.. nangis dia.. rambut pun serabai macam hantu kak limah

Bengkak2 mata nangis.. sedu2 dia nangis..
I CONNOT YAAAAAAA

Settle buat gigi.. terus dukung dia..
Doktor cakap ni baru tampalan sementara.. kalau lobang tu dalam kemungkinan boleh sakit balik..
Doktor cakap dia punya lobang dah border nak sampai ke urat.. kalau sakit lagi kena bawak gi dentist semula. Doktor always tekankan 'ada gigi kena jaga' 

Lepas tu aku cakap.. gigi dia macam rapuh je doktor.. (soklan macam bongok jeeee hahaha)
Doktor balas bukan rapuh.. itu sebab susu.. sebenarnya dalam susu ada gula.. bila budak menyusu.. lepas susu.. tido.. cavity yg merosakkan gigi.. nyoyot puting time tido pun boleh merosakkan gigi.. parents kena lebih alert sentiasa suruh anak gosok gigi. Budak2 tahu aper

Doktor consult lepas susu sulam dengan air masak, bagi cuci balik menyusu tadi..
Sekarang, before tido dia memang nak susu.. habessssss je susu aku suruh dia minum air masak.. standby air masak kat tepi katil. ok dia..nasib menurut kata.

Gigi yg belah kiri pun berlobang jugak tu.. tengah fikir macam mana nak pujuk dia gi jumpa dentist..

Semalam pujuk dia gi jumpa dentist.. dia cakap 'boleh, tapi ada syarat' eh eh budak ni bersyarat pulak.. macam owang tuaaaa

syarat dia .. ABAH MESTI IKUT..

OK.FINE. peluk cium la abah ngko tu...




-zie-
Tag : Afrina, Dentist
12 Komentar untuk "Fina dan giginya"

sian fina, tapi ye lah kalau gigi berlubang nanti lagi sakitkan nak taknak kena juga tampal. anak dara saya pun macam tu juga gigi rosak sebab sebelum tido minum susu aihhh kena jumpa dentist juga lah nampaknya

Sama lah. Kalau bab g klinik memang akan minta husband temankan. Rasa secured sikit. Hehe. Lepas ni ana pun kena sulamkan air suam lah lepas syafi menyusu. Ni pun gigi depan dah rongak hehe

Doi sakit gigi orang umur cam kita pun kalau boleh dan dan tu nak jumpa dentist.

hahaha auntie syasya(I lettew) pommm masa doc gerudi gigi...ringan pulak kaki rasa nak terajang je sapa2 ada kat sekeliling! mau sampai bahau! hahaha. astarafar2. u kenduit fina!!!

hihi, kesian kan kita yang mak2 ni, pape hal mesti budak nak dengan ayah..haha!

risau jugak, Qa'id pun suka menyusu time tidur, senang gigi nak rosak...hurmm

alahai Fina, kesiannya.Kita yang dewasa ni pun tak suka dentist, apatah lagi bebudak. Take care tau gigi. Takut jadi cam auntie Sal. Tiap-tiap sebulan sekali kena jumpa doktor gigi. nasib hensem. Eh..haha

tu la.. kita ni yg kena monitor kan..klu dah sakit susah..cian dia

kita ni mmg penakut.. kalu ada husb gagah sikit kan

ioooottt kalu kita owang tua sakit gigi ni pon tak menahan.. lg budak kecik kan

terajang senak perut hahaha..

diroang ni memang.. manja dengan bapak ye.. depan kita je buat mengada2.. hahha

kannn Sal. terlupa pulak citer braces Sal tu.. bila nak continue..

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top