Lifestyle|Parenting|Foodie|Story Teller|Beauty Blogger. seorang yang periang dan sukakan cabaran.

Welcome back to school 2019

Jepun Mari | 9 January 2019,10:00 |
Assalamualaikum geng!!

HAPPY NEW YEAR 2019 !!
Dah masuk tahun 2019 rupanya. anak2 pun semakin membesar kita pun semakin berumur mentuweeeekejap je masa berlalu tup tup my bumblebees dah masuk darjah 2.. Fina dah 6 years old masuk ke sekolah pra. Anda fikir tiba masanya sy tambah anak? bahahahaa. Dulu masa budak2 ni nak sekolah macam2 benda fikir, macam tak confident yg diorang boleh handle a few things. 

inshaAllah they can.

Sebulan berjimba2 tanpa fikir hal sekolah anak. now, bermula la rutin pagi mak-mak dengan phase alarm. welcome back to school anak-anak!!. happy mak engkorang relax pegi keje pun boleh keluar lewat, jalan clear tak jem, weekend takde mendobi kasut baju uniform, no iron baju.. urhh bestnya. senangnya hidup.

Welcome back to school 2019

Ni cerita before start sekolah macam2 benda nak dijahit. berguna jugak mesin jahit aku ni walaupun kadang2 naik hantu. 
pernah cerita mesin jahit ni kat SINI.
stress menjahit dengan mesin sekecik tapak tangan ni. paling benggang bila terputus benang.
ada gak aku naik hantu dengan benda yg tak bernyawa ni kang. silap2 ke tong sampah peginya.
tu pun dah habis carut segala binatang kat zoo keluar, aku hentak-hentakan tapi it's do well.. berjaya jugak aku jahit bawah kaki dengan lengan baju sekolah anak2 tanpa hantar kat kedai.. phewwwww!! strunggle mak-mak.

please bang! belikan mesin jahit jahit yg kat cj wow shop tu.. please.. please!!

Welcome back to school 2019

petang tu, kisahnya nak cari barang-barang sekolah Azeq. 
selagi tak starts sekolah selagi tu lah keluar masuk kedai buku cari barang. malas nak pegi jauh-jauh terus ke Melawati Mall (MM). kat dalam tu complete ada Diy dengan food stall...cari barang budak2 ni kat diy pastu boleh jjcm.. 

Welcome back to school 2019
dapat main dinosour ni RM8 for 5 minit.. hrrmmmm.. rasa macam mahal jugak la. tapi layankan je bagi diorang happy before starts school.

Welcome back to school 2019

makan kat Makan Culture.
mula2 nak makan kat Marry Brown pastu ternampak curly fries kat sini. Terus tarik kerusi duduk. hari tu order mcd tak dapat curly fries dia bagi fries biasa. balas dendam nak makan curly fries lepas jugak mengidam

Welcome back to school 2019

Welcome back to school 2019

budak demok tu tak habes2 dengan western dia..
orderkan burgers hitam untuk dia.. sekali sedap weh. untuk aku order aglio. dah masuk perut baru teringat nak snap.. kongsi dengan Fina just nice makan berdua.

Welcome back to school 2019

tak ingat ni air apa. ice blended cuppucino kot lah.

Welcome back to school 2019

ni 2nd day school.
tahun ni Fina masuk sekolah pra. setakat ni ok la takde aksi tarik menarik kain. aku hantar pastu tinggal. Fina ok boleh bawak diri. ada kawan, main sama-sama. bangun pagi pun tak cranky. hope sampai sampai akhir tahun kekalkan prestasi macam ni tauuuuuuu.

Azeq dah darjah 2.. abg senior laaa..
macam2 dia pesan kat adik dia. kantin kat sini, tandas sana.. macam2 laaaa.
padahal adik dia tu tak keluar kelas pun. makan pun disediakan.
time rehat pandai pulak dia jengah adik dia kat kelas. pastu cikgu perasan mencicit lari hahaha.

Welcome back to school 2019

pagi tu settle hantar anak sekolah.
memang sindrom kalau anak2 starts sekolah aku akan amik cuti untuk spend time dengan diorang. memang saje amik cuti untuk relax dan rest. ada masa untuk jogging. seram tak dengar SUZIE JONGGING hahaha.. Dalam setahun boleh kira berapa kali jogging. budak2 dah pegi sekolah dapat lah 3 hari jogging.

rupanya pagi-pagi ramai pakcik-makcik yg jogging. ada satu makcik ni badan tak besar, tapi dia pun stamina keep running. kalau aku follow dia mau lembik kaki ni terus aku tahan teksi mintak balik hahaha. aku baru sekali pusing tapi dah jumpa makcik ni 3 kali. kou ghaseeeeeee tercabar tak sis hahahaa 

Welcome back to school 2019

dapat wassap dari cikgu. diorang happy ada bunny datang sekolah.
balik dari sekolah kemain happy nak cerita.
ada tv besar kat sekolah dia.. aku pun compius sebesar mana tv dia tu.
rupanya kelas dia cikgu pasang lcd projektor..

bertuah anak2 sekarang siap ada lcd dalam kelas.
senang cikgu nak mengajar pasang je chicken dance semua menari..
kita dulu papan kapur tu la jadi permainan.. asal cikgu keluar laju2 nak pegi padam.. bukan rajin sebab nak main kapur hahahaa

Welcome back to school 2019

hari tu cuti kenalah masak tengahari, kang budak2 ni balik dari sekolah macam anak burung. lapar memanjang. padahal baru melantak macaroni goreng tadi. kalau mulut tu tak di isi dengan makanan dua2 boleh berkelahi. 

after jogging dalam pukul 10am macam tu dah ready masak untuk lunch.
masak yg simple2 je.
malas nak beban masak berat2. hari tu aku masak ayam goreng kicap, bendi goreng, sotong goreng kunyit. menu ni lah bawak sampai ke malam kang. ituuuuuu pun kalau ada lagi..kalau habis jugak mau aku order delivery je.. takde keje asyik nak duduk dapur je lahhhhh
hahahahaa

Welcome back to school 2019

Welcome back to school 2019

Welcome back to school 2019

starts this year Azeq dah naik van sekolah.
hati tu memang risau. yg lebih risau si ibu lah.
before starts sekolah ada bincang dengan husb cakap 'macam gayanya budak ni naik van sekolah'
naik kat mana? turun kat mana?

pastu husb cakap dulu pun masa nak masuk darjah 1 pon risau jugak.
pegi kantin, beli makanan sendiri, berak kencing sendiri.
tapi budaknya ok je boleh handle sendiri.
dah tamat pun darjah 1.

Welcome back to school 2019

3 hari training dia naik van.
hari yg 1st aku laki bini tunggu kat van sampai anak naik. 
pesan kat dia macam2 'jangan turun selagi tak sampai rumah mak itam' itu jeee aku pesan ulang-ulang...risau kalau dia syiok ikut kawan turun .. itu yg terpaling aku risau kan..

dah settle anak naik van..
dalam kereta merembes haku.. lap-lap air mata pakai hujung tudung.
laki pandang sebelah 'Allahhhhhhhhhhh mama ni'
touching pulak petang tu. bukan apa. sebab aku rasa sekecil itu dah kena berdikari sendiri.
naik turun van. kena cam muka kawan. kena cam muka pakcik van. kena cam tempat yg nak turun. 
dulu masa aku sekolah dari darjah 1-3 still abah amik naik moto. masuk tahun ke-4 baru bagi pelepasan naik basikal sendiri.

Fina nampak pulak aku merembes tadi..
semua orang dia call bagi tahu mama nanges tadi..
adehhhhhhhhh !! budak kecik ni ada jugak mama gerudi peha tu kang!!

Welcome back to school 2019

ni hari yg ke-3 training ..
aku yakin dia dah boleh naik dari sekolah so aku tunggu dalam kereta je..
skodeng dari rumah mak itam..
nampak dia turun dan berjalan hala ke rumah mak itam.
pastu aku hon-hon.
dia toleh. pastu dia terus berjalan..bukan hala ke kereta. hala ke rumah mak itam.
eh eh budak ni. dia kenal ke tak mama dia ni?
aku jerit kat tingkap 'azeqqqqqqq sini, taknak balik keeeeeee'

dia nampak je aku, terus berlari kat kereta dengan sengeh-sengeh dia mintak air.. haus
dia cakap ingat orang lain. eh rupanya mama..
hahaha..

bagus!! don't talk with stranger!!

8 Komen untuk "Welcome back to school 2019"

Anak-anak kan.. sebesar amnapun mereka kita sebagai ibu tetap risau.. Boleh ke.. okay ke.. Tapi kita tetap kental biarkan mereka berdikari.. Hehehe..
Part jahit tu Sha tak buat.. Encik suami punya tugas.. kikiki..

mmg masa awal2 sekolah dlu riso la ..nk naik van sekolah penuh dh..nasibaik la ms awl2 dlu maknya blk time lunch..mujur ms tu opis dkt la juga nk ulang alih kuar and bos pn phm...moga ank2 kita smua dijauhkan dr bahaya bila kita sedang bekerja kan..lpr tgk ayam masak kicap tu

**adik beli rumahselangorku setia alam juga la ye

sha : ibu kan. felling tu lain sikit. kita doakan anak2 kita Allah lindungi.

mama tisya: tu la nak biasa kan tu amik masa sikit kan.
**aah beli rumah selangorku kat setia alam. tapi rasa nya yg block satu lagi. dah sebulan duduk situ.

hahhahahaha cendawan kelememer mama ia oiii! ayam kicap bila mbahh???? meleleh yaklio dahh anak dlm perot i tawww...

KCAH: cendawan intan payung sikit jeeeeee.. i buat mushroom soup yg dlm tin tu nak? ayam mahal hahahaa

you are really a supermom. good job sis.

Clever diorg. 3 Hari je training Naik van tu. Apapun nampak burger hitam tu mmg tempting laa

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top