Lifestyle|Parenting|Foodie|Story Teller|Beauty Blogger. seorang yang periang dan sukakan cabaran.

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

Jepun Mari | 7 August 2018,10:07 |
Ya ampunnnnnnnn !!

Punya gigih aku dengan geng-geng makcik baraan pegi Jalan Tar nak borong kain pasang songket tabur. nak cari kain jenis cotton printed je. kalau songket tabur yg tenun .. bapak mahal.

Ceritanya bermula gini... klinik ucu (o&g Clinic) ada buat event sempena breastfeeding day sedunia Peringkat HKL.. aku pernah citer pasal event Breastfeeding day dulu.. Then tak pasal2 aku menang dapat no.3 picture terbaik untuk ibu-ibu menyusu.. so lucky i'm.. ectually yg lucky tu si Fina.. sejak dia baby aku masukkan apa2 pertandingan menang saja dia.. sekarang macam malas nak join apa2 competiton.. 

so, event kali ni diorang decide semua staff pakai baju kurung songket tabur. bermula lah misi mencari kain pasang Songket tabur kat Jalan Tar. 

Banyak kedai dah survey nak cari kain pasang satu color then nak kuantiti yg banyak.. nak beli dalam 85 pasang kain & yg paling utama ASAP (as soon as possible). Mostly kedai kat area jalan tar takde stok kuaniti yg banyak then diorang taknak terima order yg nak satu color (pink belacan)... reason, kos la. diorang kena printed lain.. kena order dengan supplier.. and amik masa la sebab buat satu color je kan.

Merata dah cari.. akhirnyaaaaa jumpa satu kedai yg accept spec yg kitorang nak. Kedai dia kecik je.. tu pun jual kat celah2 antara Kamdar dan Globe.. tengah2 tu la dia duduk. Kedai ni jeeeeee yg sanggup terima order kitorang.. dia pun kena printed lain kat Terengganu.. amik masa sikit nak siap.. tapi before date event sure siap.. berehhhh boh!!

dah deal baheeeeek punya!! dapat harga RM60 sepasang..gila murah dah ni.. apa lagi!! ucu terus wassap family group sape nak order kain songket tabur buat baju corporate family bahaha.. suka2 je paksa orang beli.. yg family punya sukohati pilih nak warna apa. mostly, dah survey paling murah diorang bagi RM70 sepasang.

so, 85 pasang kain untuk event.. untuk family corporate 40 pasang.. total 125 pasang kitorang order. baju family ni terus merangkap buat baju raya.. bahahaa.. awal benor dah beli baju raya. nanti semua seragam je dengan berbaju songket. eehem... ehemm. syantik-syantik semua!!

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

ok.. ikutkan aku macam malas nak update pasal kisah kain pasang ni kat sini sebab most of you guys ada yg email kat aku nanti tak dapat harga yg aku mention.. nak highlight kat sini. Ini kedai bukan 'ana' punya, kalau 'ante' beli tak dapat harga yg ana mention.. don't marah-marah at me laaa.. it just because ullos beli bukan kuantiti yg banyak ke atau reason lain.. deal helok-helok mana tahu dapat harga yg murah. itu jeee!!

sedang dorang pilih2 kain, aku suruh k.ya amikkan picture aku. aku pesan suruh ambik bagi cantik, nampak klong tinggi (walaupuan hakikatnya katik).. 
and this hasilnya.

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

terusssssss nampak aku cemetot.. dah macam bob builder dengan otot-otot ketul kat lengan.. kira ok sebab naseb otot-otot kat dada cover.. disebabkan Fina comel upload kat sini 

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

ni antara warna yg send kat wassap group. setiap family pilih satu color..

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

warna pink belacan tu untuk event HKL. dalam group family sorang pun takde pilih color pink belacan yg buruk ni.. bahahaha... dah ucu termasuk dalam event breastfeed dia pun terpaksa beli warna pink belacan. ucu sorang laaa pakai pink belacan. Kitorang sajer mengenjing ucu 'ucu sorang je lain' nanti nak sedapkan hati dia cakap dia 'bunga' citttttttt podah

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

cer teka.. what color i choose ??

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar
this.. hahahha
design baju pun aku dah google siap2.. mula-mula pilih color yg white cream tu.. nampak sweet la kalau orang kurus yg pakai.. nampak macam dayang-dayang di zaman purba.. kalau si gemok yg pakai tak ke jahanam.. pastu jarang pulak tu.. kena pakai inner. so, cancel. pastu nak warna kuning.. warna kuning takde, cuma yg ada kuning songket tenun.. bapak mahal. kata sepakat family kitorang pilih warna tourqois.

anak dara tu pun dah pandai memilih. dia nak warna pink.. warna pink yg patung tu pakai.. amboi.. amboi!! naseb ada lebihan kain gam-gam dua meter.. apa lagi jalannnnnnn.. settle masalah !!

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

design baju pilihan aku.. jangan tailor aku jahit ke lain sudah.. 

Ada satu tu kan.. kain songket tenun Terengganu cantikkkkkk sangat.. sekali tengok macam warna purple.. tapi macam warna cream purple. kalau harga biasa dia bagi RM250. tapi disebabkan kitorang dah amik banyak dia bagi RM150 je kou.. terus amik dua... k.ya amik satu ucu amik satu.. Ucu tu biasa la taknak kalah diva.. dia lah ratu diva 'tuwek' (tua) hahahaaaa.. mati la kalau dia tahu anak buah dia kutuk dia .. bahahaaa 

Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar

Masing-masing penat berjalan pastu kebulur. Naseb aku ada bawak nasi goreng untuk si Fina. ucu ada masak bihun goreng.. sementara nak makan kat tempat lain makanan ni yg kitorang bedal dulu.. taknak makan kat sini sebab macam tak best. nasi goreng bodo yg takde rasa cili ke benda.. itu pon habes. Sedang kitorang makan, baru perasan macam pelik je baju yg ucu pakai. rupanya dia pakai baju izati (anak ucu), patut buruk. pastu senteng pulak tu hahaha.. kitorang cakap jangan pakai baju ni lagi.. nampak buruk. !!



-gee-
7 Komen untuk "Borong kain pasang Songket Tabur @ Jalan Tar"

Selamba je kutuk ucu ye hikhik ..

Cantik lah design tu zie. Akak pun berkenan ni. Takpekan tiru :D

kemain haaa bajunya...cantik!! warna pun sama dengan contoh..hehehehe...

Saya ada jual kain cotton pastel and kain cotton motif prada untuk raya haji, event atau majlis lain. Saya ada jual secara borong. Boleh pm saya harga murahh, saya bagi harga borong

Saya ada jual kain cotton pastel and kain cotton motif prada untuk raya haji, event atau majlis lain. Saya ada jual secara borong. Boleh pm saya harga murahh, saya bagi Harga paling murah

Ana pun minta corak Songket ni. Tak rasa lapuk pun kan. Kemain ye borong sakan. Siap utk raya lagi. Memang syantik lah semua nanti.

cantik2 kainnyaaa kat Jalan TAR tu kalo nyopping memang tak sedar waktu berjalan kan hehe..

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top