First week of school



'kehadapan tuan/puan/dato'/datin, dengan sukacitanya kami ingin maklumkan bahawa genius sulung yg hensem lagi demok budak lelaki paling tampan  di dunia yg sayangkan mama dia lebih dari apak dia, ditawarkan masuk ke sekolah kami untuk penerimaan tahun akademik. Kami mengucapkan tahniah dan mengalu-alukan beliau untuk dewasa' ngerrrrrr

ok.. first and foremost i needed to breathe, SEKOLAH je pun.
Walaupun hanya hari pertama persekolahan dan mencatat sejarah dalam hidup dia. First day in school la jumpa kawan-kawan baru, jumpa ramai cikgu, with new environment, ingat dulu masa aku sekolah dulu ada budak tahan berak/kencing, takut nak cakap kat cikgu sampai terberak dalam seluar, dahhh kawan2 cop dia budak berak dalam seluar. Kesian..kwang kwangggggg

ok..ok.. negative though aside, let's go through the checklist. Stationery, check, pensil, check, kasut sekolah, check, itu pun cari last minute kat Aeon punyala mengemut orang beli kasut sekolah, bermacam2 jenama kasut, frozen, transformers, semua dari animasi kartun, zaman kita dulu hanya kenal Pallas dengan Bata, uniform, check, stokin.. ohhhh lupa!! satu lagi benda yg sangat penting.. spender !! spender pun kena beli baru, vontot semakin membulat.. 

First week of school sesuatu yg sangaaaaaat mencabar..mencabar bagi aku la, budak yg nak gi sekolah lex jew..macam diraja, tahun ni dua2 start sekolah, kena bersedia dari segi mental & fizikal. Rutin pagi & harian pun dah berubah.. Kalau dulu bangun pagi siap pe yg patut, angkat Fina yg sedap dibuai mimpi, masuk kereta terus hantar rumah mak itam (pengasuh)

Now is change.. Huwaaa

masih dalam training nak sesuaikan diri dengan new chapter.. Malam sebelum tido kena prepare baju yg nak pakai esok, dah siap gosok, beg sekolah dah standby, pagi kena prepare bento (azeq tak pandai membeli lagi), botol air, tu belum selongkar beg sekolah, susun buku ikut jadual, baju sekolah pagi, sekolah agama. Kasut, stokin.. bla.. bla.. Fuhhhhh banyaknya nak kena buat..


So, hari tu amik cuti seminggu nak menguruskan hal budak2 ni, termasuk sesi skodeng mengkodeng.
memang saje amik cuti panjang nak rest sekali, tapi silap!! bukan dapat rest pon..*rolling eye.. cuti ari tu pun ulang alik ambik diorang pergi balik sekolah rasa nak pengsan.. Ke hulu hilir tah hape aku buat pun tak tahu, macam orang banggang hahaa.. Hari ke-3 sekolah aku dah boleh sesuaikan diri, slow.. Slow dan steady.. Lega

Azeq pergi sekolah pagi aku hantar, Fina bapaknya hantar (macam2 drama la anak dara tu) pagi tadi gi sekolah pakai baju biasa, melalak2 taknak pergi sekolah, bertabah la nakkkkkk
Balik sekolah, tok Zali (suami ucu) amik Azeq, Fina ayah Itam amik
Kalau boleh memang aku nak buat semua. Biar la aku yg hantar dan jemput
takut jugak lepaskan anak2 kat orang, mana tahu kot orang lain terleka ke
tapi tak terdaya tangan aku nak pegang semua benda. tak terkejar. terpaksa jugak blaja-blaja biasa kan anak bergerak sendiri. baru rasa lega


Tengahari amik Azeq sekolah, tengok baju, seluar, kasut macam belacan, dengan baju terkeluar, stokin tak pakai, tu belum tak tengok part dalam, seluar tak kancing, aku pesan kat dia kalau tak kancing seluar nanti 'bird' terbang..


sebelah petang hantar sekolah agama, yes i know PENAT
sayang kalau masa petang kalau tak di isi dengan ilmu, memang niat di hati nak ajar sendiri tentang agama, solat, mengaji. tapi kita tak mampu.. setakat asas boleh ajar.. kalau tentang hukum tauhid, jawi, sirah, khat memang tak ingat dah.. sekarang pun aku still belajar 

Pagi petang sekolah, darjah 1 aku tak push sangat.
Actually kitorang tak bagi dia pressure cuma nak dia tahu apa yg dia lalui benda biasa
ada gak terlepas soalan maut 'kenapa kena sekolah dua kali' (pagi & petang) ngerrrr 
aku bash balik, dulu mama/abah pun sekolah pagi petang.. lagi penat sebab pergi sekolah sendiri naik basikal, darjah 1 je pergi balik atok berjemput.. 
start darjah 2-6 pergi sekolah sendiri.. naik basikal.. jauh jugak dari sekolah ke rumah, kena lalu depan kuil hindu. sampai kat kuil hindu aku kayuh laju2, sebab takut!
pernah kena kejar dengan anjing, naik basikal beg sekolah terjatuh, terpaksa pusing patah balik amik beg, basikal pernah kena dajjal, parking kat depan. bila nak balik basikal ada kat hujung tiang sana. tapi takpe nasib hakak cool.

sekarang ni dah start tanya soalan maut yg mak ko terbanggang nak jawab
'kenapa tuhan cipta kentut'
'kenapa Allah turunkan hujan'

kalau aku duduk rapat2 dengan bapaknya, nanti dia cakap ' mama dengan abah sedang bercinta ehhhh' *giggle


-gee-
7 Komentar untuk "First week of school"

Bertabahlah sis.. U can do it.. Hati kena kental.. Nie sindrom mak-mak namanya.. Hehehe..
Part soalan-soalan maut tu memang mencabar minda.. hehehe

Penat pun tak apa. Penat kerana anak.
Nasib baik saya tak ada ank sekolah. So, tak penat

hahaha comei je tgh bercinta yea haha

wah...boleh membayangkan betapa penatnya Zie mengurus hero dan heroin cilik. Tabahla, mak ayah kita dulu macam tu jugak. Selamat menempuh alam baru.lama-lama oklah tu ye, all the best!

Chaiyok zie!

Akak dah lalui masa anak sulung dulu masuk darjah satu. Dah no 2 & 3 ni rilek je, go with the flow gitu... Time Abang dulu paling letih nak sental 'baju belacan' dia dgn susun buku sekolah malam2. Siap letak sticker kaler2 lagi nak senang cari..

Pandai2lah jawab soalan IQ tinggi tu haha..

dengar kak gee cakap pun terasa penatnye, huhu...hope everything will be smooth day by day, Amiin

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top