Masak Pari Kenchur @ Cekur



Taip tajuk menu dah telan air liuq..glup2.

Mak pergi kursus, rindu pulak masakan mak ni. Masak pari Cekur ni memang favorite kaluarga kami. Hari minggu mak akan masak sedap2 sebab anak2 dia akan balik nak makan masakan mak. Hari minggu memang wajib pergi rumah mak, rumah mak bukan jauh pun senang nak jenguk mak abah. Masakan yang terbaik di dunia ni adalah masakan ibu walaupun goreng telor kicap je pun. Kami adik-beradik kalau makan masak cekur mak ni, sedap sampai jilat pinggan, siap tonggeng periuk nak keruk kuah. Mengaku tak, jangan tipu, betul kan... 

Masak Cekur
Pari Cekur

Ini resepi mak
Siapa yang tak kenal cekur, inilah rupanya. Nak tumbuk ambil yang bawah tu, daun buat hirisan.
-pic sumber google-

Bahan-bahannya:
  1. Cekur
  2. Bawang merah
  3. Bawang putih
  4. Ikan Pari (siap dipanggang atas dapur je)
  5. Cili Padi (kalau suka pedas bubuh banyak)
  6. Belacan yang sudah dibakar
  7. Santan (santan perah @ kotak)
  8. Garam
Cara-caranya :

Masak pari Cekur
1. Panggang ikan pari yang siap dibasuh bersih. Sebelum itu, lemurkan dengan kunyit dan garam sikit. Mak suka balut pakai daun kunyit, pakai daun pisang pun boleh. Masa nak masukkan ikan pari dalam masakan, daun kunyit buang dulu.

2. Tumbuk cekur, cili, bawang dan belacan bersama. Mak suka tumbuk pakai batu lesung. Nak blender pun boleh.

3. Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali dan campurkan sedikit air , masak seketika, masukkan pari yang dipanggang tadi. Didihkan seketika.

4. Masukkan jus asam jawa @ asam keping dan santan pekat. Didih sebentar dan perisakan dengan garam secukup rasa.

Siap dihidang, 

Tambahan : hiriskan daun cekur halus2 dan masukkan ke dalam masakan tadi. Ada yang suka daun cekur hirisan, kalu tak suka tak payah masukkan.

ps : boleh ganti ikan pari dengan ikan lain seperti ikan keli, talapia, sepat ke.

Masak pari Cekur
 
Ermm tulis resepi ni pun dah telan air liur..

Selamat mencuba.







-zie-
..........................
Tag : Resipi
10 Komentar untuk "Masak Pari Kenchur @ Cekur"

Terliur tengok! Akak jarang masak guna cekur :)

Ni mmg favorite keluarga kami..sedap hihii

sedapnya.. resepi baru ni, wajib try! mummy selalu buat ulam je cekur ni, tak tau lak bole masak lagu ni .yum yum!

This comment has been removed by the author. - Hapus

ulam tak pernah try lg mummy, sedap ka mkn buat ulam..

pari bakar masak lemak..sedapnya..

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top