Hai engkorang !!
Tiap2 petang pening memikior nak buka pe petang ni. Nak menu yang simple untuk berbuka puasa. Tiba2 dapat idea nak buat tauhu bunga berinti. Lama dah tak buat resepi tauhu bunga berinti ni. Senang je buat, guna tauhu kering yang biasa letak dalam mee kari. Tauhu kering ni memang favorite, kalau masak mee kari mesti masukkan tauhu. Tauhu kering ni menyerap kuah, kalau makan mee kari kadang2 boleh tersedak. Walaupun kerap nak tersedak, tapi tauhu ni sedappppp.
cara buat tauhu bunga
- Gunting bahagian atas tauhu bentuk X yang kecil.
- Lepas tu terbalikkan macam gambar kat atas, masa nak terbalikkan hati2, kadang2 boleh terkoyak terus, tak jadi tauhu bunga dah, jadi tauhu koyak rabak kihkih
- kaut isi tauhu untuk dijadikan inti
Bahan buat inti :
2 biji kentang - dipotong dadu
lobak - potong dadu
sebiji telur
isi tauhu - di kaut dari tauhu
bawang holland - dipotong dadu
bawang putih - dipotong dadu
garam
lada hitam
*nak letak ayam, daging pun boleh, yg aku buat ni vegetarian hahaa.. (sebenarnya kat rumah stok ayam, daging dah habis) la la laaa
Cara masak inti:
Tumis bawang sehingga naik bau, masukkan kentang. Masak seketika, kemudian masukkan lobak, pecah telur, last sekali masukkan isi tauhu. Letak lada hitam sikit dan perasakan dengan garam. siapppppp, dah boleh sumbat
jadi dah tauhu bunga berinti vegetarian, tauhu yang telangkup tu saje buat pattern lain, tapi yg terlangkup ni lagi banyak serap minyak, hasilnya tauhu kantung bunga jugakkkkkk yg sedap!!
Cara goreng tauhu bunga
Masa nak goreng, goreng part bunga dulu. Terbalikkan tauhu ni, goreng dalam minyak panas. Don't worry takkan terkeluar inti dia, kalau buat inti padat confirm inti tak keluar dari kantung dia. Dah goreng kelopak bunga, terbalikkan goreng bontot pulak, jangan goreng lama2, sebab inti dalam dah masak, cuma nak ranggupkan tauhu luar je.
dannnn hasilnya memang meletop sedappppp, ranggup habak ang !!
esoknya pulak, buat tauhu bunga inti daging bakso, tapi lagi sedap inti vegetarian. Ambik kou dua hari berturut2 buat tauhu bunga ni aihhh.
Lepas tu, masak udang lemak kuning ulam pegaga. Family i dengan lemak kuning memang tak boleh berpisah. Sekali sekala mesti nak makan kuah lemak kuning.
lemak kuning udang ulam pegaga
lala sambal goreng bercili, sukohati je aku bagi nama menu, lantakkkk la hahaa
Itu je menu berbuka, ada la tambah lauk lain. Gambar keseluruhan makanan atas meje takde yer. Dengan sibuk2 nak siapkan hidangan berbuka, sibuk pulak kita nak ambik gambar. Ada pulak kena marah dengan abah kang, orang sibuk nak berbuka, dia sibuk nak ambikkk gambar. Sebelum kena sound dengan abah, better aku simpan hp. Ambik gambor ni pun curi2, itu pashallll la lauk semua dalam kuali. bahahaa
-zie-
5 Komentar untuk "Tauhu bunga | Menu simple untuk berbuka puasa"
nyum2
sedap pula tengok tauhu bunga tu..tak pernah buat lagi saya ni, boleh cuba nanti
Menarik perhatian tauhu bunga tu.
Bahan-bahan pun mudah, macam nak try aje ngeh!ngeh!ngeh!
wah..orang rajin je mampu buat bunga-bunga gini. terliur lah Zie pagi2 tengok gambar makanan. haha
Aduhai..selalu buat orang terliur..ni singgah sini diri sendiri plak terliur..padan muka kan?
Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.
Terima kasih atas komen anda.