Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah



Assalamualaikum uolls!

Hari ni membizi sikit bawak anak dara tu appoitment gigi kat WCH.

Dari hari tu abah sebut2 nak makan lemang To'ki kat Bentong. aku ni tak boleh kalau dengar abah nak makan pe. dan tu jugak pegi cari. ada abah sorang je. mak dah takde. hunting lemang kali ni tak complete family Pak Din clan. sebab laki aku tak ikut. hari Sabtu kerja! benda tak planing main terjah je gerak. bengkek je member kena tinggal. nasib orang laki ni lex je kena tinggal takde marajuk ke hape. cuba kalau bini dia mau mogok 44 hari taknak makan. nak sedapkan hati kita tapaukan lemang sebatang untuk laki i . harap2 dapat laaaa tiket ke syurga. 

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
balik dari tuisyen budak baju merah tu lapar. padahal baru je mencekik 2 bungkus nasi lemak pagi tadi. makan nasi lemak dalam kereta atok pe de hal. atok tak marah ponnn.
cucu atok!!
roti bun tu beli kat Hero Supermarket. Roti kat Hero sedap-sedap. pastu lembuuuuuut ya ampun!


Sampai kat lemang To'ki dalam pukul 12.30pm
Dari Gombak nak ke Bentong bukan jauh nou. Rentas sempadan Selangor je. 
Tapi aku boleh membuta. celik mata dah sampai destinasi. tu pasal kalau orang tanya makan lemang To'ki kat atas ke? bawah ke yg besar ke yg kecik ke haram tak tahu. sebab sejenis perangai yg suka tido dalam kereta 
miahhh miahhhhh

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
sampai2 terus terkam budak bontot sar (besar) ni.
saiyammm mak long ni.
lenguh tangan dukong budak ebab umar. berat dah sama seguni beras

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
di mana ada Fina di situ ada Umar.  masa rose megandungkan Umar, Fina tuu suka bekepit dengan rose. always dengan Rose. makan bersuap, duduk beriba, mandi dengan Rose. segala serba serbi dengan rose. dah keluar seketul pun menurun ke Umar.

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
jumpa jugak lemang To'ki kat Bentong ni
harap2 pasni abah takde la mengigau nak makan lemang lagi.
lemang kat sini ikut saiz. ada yg RM10, RM12 & RM15

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
rendang ayam dia sedap. apesal aku masak tak rupa ini

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
rendang daging dia not bad tapi manis sikit.

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
order cendol buat basah tekak. sebenarnya yg nak makan ni k.ya. dia sejak dua-menjak ni jadi tamak. makan ais krim nak dua. nak kuih lepat 4 ketul. nasi lemak nak 2 bungkus. pembawakan budak memang gitu kot. menurun mengikut kakak dia. dulu kak long dia pregnant pun mentamak bahahahah

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
nampak lala ni menyelerakan. nasi belauk dia pun sedap.
especially lemak kuning ayam salai. sedap nak mamxx. dia punya lemak kuning perfect. cukup lemak, garam, pedas, kunyit, santan semua cukup.

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
aku makan lemang cicah kuah lemak kuning. dia punya rasa perrhhhh terangkat tonkin. biasa orang makan dengan rendang. aku kan luar biasa. tu sejenis perangai manusia. 


Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
lepas makan sila la menjahit. kreatif pulak mesin jahit lama dia buat meja makan. Jenama Singer pulak tu. function lagi pemijak kaki tu. sekali aku test bergegor meja bahahah. hangin makkkkkk!!

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
family photo!!
yg paling cemetot tu lahhh kak long aka mak long.
umar sorang je panggil mak long. tu pun belom pandai cakap.

lepas makan kenyang2. lajak ke atas sikit naik Lanchang pegi tengok gajah kat Kuala Gandah.
cuaca panas betol
masuk ke elephant sanctuary ni free cuma bagi sumbangan untuk makanan gajah. 
after register kat kaunter & declare berapa orang family member nanti diorang bagi sticker.

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
si baju merah tu kalau offer naik atas gajah mau mengelinjat dia. suka nou dia dengan haiwan. siap pegang2 belalai gajah tu. kalau aku tak hingin.. sanggup aku duduk bawah pokok untuk berteduh. huu

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
berani sungguh la si kecik ni.
dia sorang feeding dah berpuluh hingget habis.
satu ikat tebu RM3. kira la sendiri kalau dah lebih 10 kali membeli..

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
sama naik budak dua orang ni. lepas Umar. Azeq.  

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
asyik-asyik budak baju merah tu yg hulur tebu. berlawan2 dengan umar.

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
si tua ni konon2 berani. sekali terjerit-jerit supo pondeee wakaka buat malu kat orang tengok.
geli tengok belalai dia banyak hingus. macam di tunjal-tunjal belalai dia hala ke aku.
aku cakap gajah ni badan je besor. cer letak tikus sekor tengok mencicit ke tak

girl only!
hat depan sekali tu mak Rose.
see.. sape yg paling cute kat sini? compom yg kat tengah tudung biru tu
wakakakaka

Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah
seketul lemon manis .. satu

ni lah kak long yg tak berapa nak kak long sangat. kadang2 jadi mak long. sejenis perangai yg kadang boleh jadi serius bila berbicara. seluar koyak-koyak masih lagi pakai. hati tu teringin nak pakai, tengok Vivy pakai seluar koyak2 macam lawa jek kan. sebab tu hakak alter kat dalam lapik dengan kain. memang tak nampak skin lah. gile aje nak pakai seluar koyak-koyak kepala tertutup tang bawak koyak nampak skin.. nak tengok tonggang terbalik kepala ke bawah sila la buat.
wakakakakaaaaka


-gee-
7 Komentar untuk "Makan lemang To'ki & tengok gajah, Kuala Gandah"

sedapnya nengok lemang tok ki tuh, tak try dia punya ayam bakar ke? itu pun layan jugak tuh....
buat terliur lak nengok lemang tok ki nih...

Sep! Kita dua-dua dah sampai sini hehe... Tapi akak tapau. Tak tahu pula ada nasi putih lauk campur camtu. Sedapnya.

lemang dia nmpk lemak bersih mulus je.. mesti sedapp khanns.. :p

seronok ek.. makan2 dan jalan2. best sangat.

harap dapat tiket ke syurga yang diharapkan. tapau untuk suami dan tunaikan permintaan Abah. Rock solehah gitu walaupun pakai seluar koyak (lapik kain)

pernah singgah skali ke lemang tu.. ok sedap.
tapi suka makan kosong lemang tu dari cicah hehe..

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top