Lifestyle|Parenting|Foodie|Story Teller|Beauty Blogger. seorang yang periang dan sukakan cabaran.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

Jepun Mari | 13 March 2019,22:47 |
Assalamualaikum korang!

fuhhhh.. akhirnya dapat jugak buat entry trip ke Sabah ni. punya pending sebab anak bujang tu kena chickenpox. mendapat haku cuti kuarantin SEMINGGU plus minggu-mingguan Malaysia bahahaa

Family trip tahun ni terbang jauh sikit tapi still dalam Malaysia. kitorang pegi ke Kota Kinabalu, Sabah. pegi tak ramai dalam 6 dewasa 2 kanak2. itu pun tak cukup korum, nuar & mira tak ikut. walaupun pegi tak ramai ni pun rasa nak pitam handle. bahaha. agak2 kalau pegi ke luar negara mau sawan aku haha dengan Azeq kena chickenpox nya.. kalau demam biasa tak pe. ni CHICKENPOX wehhhhhhs. chickenpox plentong yg pop pop ade air tu.. huwawaa nak menangis ghase!! giler aje kalau tak lepas naik flight balik. gelendangan aku kat KK ni.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah
bagi can laaaaaa. jarang2 berlaku dapat gambar couple cenggini. baju tunin, beg tunin. nampak mude belia remaja takkkk? better cakap yaaaaas. ngiho ngihoho

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah.

pegi KK ni aku amik pakej. ada reason tertentu yg kitorang amik pakej. Reason paling utama bila buat kira2 bajet. kos lebih kurang sama je dengan drive sendiri. before buat keputusan korang buat perbezaan kos. kos sendiri @ kos pakej yg menguntungkan (budak akaun memang macam ni everything kos bahaha) bukan maksud kedekut tau budak akaun dah di ajar dengan kira2 sampaikan susunan duit pun aku nak kepalaaaaaa.. ekorrrrr ekor. haahhhh hahaha 
part pakej nanti aku share last entry. 

kalau korang pegi ramai2 yes.. untung. kalau takat pegi 2-4 orang je better korang jalan sendiri lahhhh. lagi jimat. melainkan kalau korang yg malas fikir macam aku ni, nak drive, nak search tempat, fikir kos amik van, petrol, tempat tinggal, plus cranky anak, sebelum betukar holiday bad mood day amik je la pakej. itinerary dah sediakan. semua timing ikut kita takde nak rushing2. kalau korang taknak pegi satu tempat tu korang boleh skip je. macam aku Memorial War aku tak gi.. macam boring bahahaha. Penginapan aku decided sendiri. Aku yg pilih nak stay mana. Penginapan very important to me. bagi aku kalau pegi becuti penginapan yg tangkap muat sumbat ramai2 reason nak save bajet apakah makna percutian tuuuuu?? biar tak mewah tapi selesa. kannn.. hahaha.

aku pilih di Kundasang stay kat Kiram Village - esk cabin (3 bedroom 2 bathroom). di KK stay kat Apartment Marina Court (3 bedroom 2 bathroom) 

Sampai kat airport KK dah ader orang pick-up (senang krojer) abg Pandi dah ready dengan van Hiace merah dia. dari jauh dah cam. dia bawak kitorang breakfast dulu pastu terus pegi rumah terbalik.


Rumah terbalik, Tamparuli

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

Segala urusan tiket masuk semua abg Pandi yg uruskan. kitorang just masuk sambil goyang tetep je bahahaa. kadang ada untungnya amik tourist guide ni, gambar pun ada orang amikkan. nak jalan pun tak takut sangat sebab ada orang tempatan.

tiket masuk :
Dewasa RM12.70
Kanak-kanak (4-12 tahun) : RM 5.30
below 3 years old - FOC

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

nak masuk rumah terbalik ni tak boleh ramai2. pastu ada syarat. tak boleh amik gambar dalam rumah ni. abah cakap kedekut tak bagi amik gambar. bagi aku diorang nak jaga design diorang supaya takde orang  yg boleh ciplak. itu jeee!! setakat ni, rumah terbalik Tamparuli yg best.  banyak tempat yg pernah aku pegi, kat sini lagi rare. walaupun tak moden tapi dia punya design exclusive, betul2 macam sebuah rumah kampung. Design rumah ni menunjukkan keadaan sebenar rumah orang Dusun. benda paling berat mesin jahit dolu2 yg kayuh pakai kaki tu elok je melekat kat atas syiling.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah
membolat muka masing2.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

percubaan yg banyak kali nak lompat.. akhirnyaaaaa dapat gak melompat. walaupun berat montot tapi berjaya jugak terapung. kah kah
pastu hambek kou. semput! bahahaa

Jambatan Tamparuli

otw nak ke Pekan Nabalu, lalu kat satu tempat yg sangat popular kampong retis akademi fantasia Marsha Milan Landoh iaitu Tamparuli. sebenarnya takde mende sangat jambatan gantung ni. tapi ada kisah legend pasal jambatan ni. orang local situ  pandang pelik, pehal batak sangat orang semenanjung ni. hahaha kalau korang tak singgah sini macam tak complete lah. relax with a breath of relief  yehhhh.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

ada kisah sejarah pasal jambatan ni. iolls pun malas baca sangat. sikit2 tahu la


Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

kerlasssss kou nyahhhh!!.. posee meletop nak menampakkan tinggi terus jadik kemetot.
pastu meraban aku cari lantai, terus rasa nak pitam tengok bawah bahaha
aku ni pengayat, tapi hati tu buat2 berani bahahahaa

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

kat bawah tu temporary bridge tu. atau Tamparuli katanya! sampai ke hari ni jambatan ni diguna pakai. takde new bridge pon. kalau air sungai naik ko tak boleh lalu sini. Jambatan ni tenggelam. nak lalu pun kena ikut giliran.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

Sambung perjalanan ke Pekan Nabalu. Tapi sebelum sampai ke Pekan Nabalu, abg Pandi stopkan kitorang kat satu pekan. pe nama tah pekan tu. dia cakap view kat sini cantik boleh nampak Gunung Kinabalu. 

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

Kemudian, sampai la kat Pekan Nabalu. kerlasssss kou nyahhh ! 
ala2 berjaket sepanjang masa terus feeling-feeling macam Kate Middleton ok tak?. cuaca amat sejuk. view ni lah yg aku cari.. perrghhh sungguh mendamaikan. 

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

terjumpa pulak durian Sabah.. eh jangan main2 kalau amir & suzie bergabung meletop. laki bini kalau jumpa durian memang lupa diri. dua2 sama naik hantu durian. satu bakul ni 40 hingget je uolls. mahal ke murah? compom la rembat semua. untie tu siap bagi kitorang rasa, memang sedap arrrrrr. amir cakap ni durian baru jatuh sebab tengok tampok dia baru gugur. pastu bawak naik van terus semerbak bau. bahaha. nasib semua kaki durian. so takde hallllllll la kome!


Sayap ayam madu Wak Ali

paling yg aku tunggu2 nak mencekik kepak ayam! orang Sabah panggil sayap ayam. Ayam madu Wak Ali ni memang sedap sangat. serious tak tipu! ni paling sedap yg pernah aku makan. tak sama rasa dia dengan chicken wing yg ada kat KL ni. now dah start rindu dengan sayap ayam madu Wak Ali.. mana nak cari haah? datang sini wajib makan. located dia kat kaki bukit Kundasang, memang popular kedai ni. cari je ayam madu Pak Ali.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah
satu bekas besar ni satu hari boleh habes. tak ingat berapa ekor ayam 1 hari.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

sedap korang!! yg aku perasan kepak ayam madu ni disiram dengan kicap pekat plus sambal. tapi sambal dia bukan macam sambal kita kat sini.

untuk dinner kitorang beli ayam madu kat sini pastu buat BBQ. malam kang malas dah nak keluar, kita buat BBQ je lah.. sebabnya kan! dari pagi sampai kat bumi Sabah ni setitik air  pun tak kena kat badan ni.. tak mandi lagi wehhhhhsss baahahaha tapi disebabkan cuaca sejuk kat Kundasang ni takde la bau masam sangat kan. wangi sokmo!!

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah
sate dia kureng. kitorang amik sate ayam. sate dia ok, tapi kalau makan dengan kuah kacang dia fail. kuah kacang tak berapa nak kacang sangat. Rasa sambal pulak.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah
sayur dia segar2.. tak beli pun. sajer je jalan2 cuci mata. gittew!!

dari Pekan Nabalu nak ke homestay tak jauh dah. kitorang stay kat Kiram Village.. memang suggests la stay sini.. Kiram ni tempat dia kat atas lagi, dia punya sejuk macam ada kat Sapporo main salji. kalau malam cecah 12°.. gile tak gile sejuk!

Kiram Village 

nanti aku cerita details pasal Kiram Villages ni. memang recommended sangat stay kat sini. view memang best! gunung Kinabalu tu macam betul2 ade kat atas kepala nko. nampak jelas giler puncak Gunung Kinabalu. memang rezeki sangat dapat tengok puncak Gunung Kinabalu sebab ada orang sampai ke sudah tak dapat tengok puncak Gunung Kinabalu.

bagi intro dulu view kat sini.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah
cantik view kat sini. memang cantik! cakap kat adik crop kaki, sebab berlemuih dah kaki. ni fikir nak mandi jeeee ni hahaha

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

terus sawan dapat tengok view cantik.. syukur sangat dapat jalan2 dengan family. dapat bawak abah bercuti sekali. takde pe yg lebih indah selain dari mendulukan family.

Family trip to Kota Kinabalu, Sabah

ni lah satu2 nya picture romantik yg ader dalam album. haruslah tepek kat sini. ni pun mintak adik snapkan laju2. tu pasal  dalam gambar ni mana yg sempat kaut.. dapat bahu pun bolleh. sampai tersenget2 tudung aku lah. pastu anak dara tu merajuk, dia bukan boleh tengok kitorang love-love macam ni. allergic!! haha

panjang sangat dah ni, anak2 dah lena baru boleh menulis. selagi depa tak tido selagi tu bergumpal macam anak panda ..

to be continue. 
-gee-
10 Komen untuk "Family trip to Kota Kinabalu, Sabah"

best pergi sabah, saya dulu pun duduk di kiram village jugak view memang cantikkan

syoknya pi sabah. dah lama teringin.

azra:best kan. rasa nak pegi lagi.

cie: boleh la pi nanti na.

Bestnya kiram village tu zie. Boleh masuk list. Anak bujang ok dah ke?

ana : best stay kat Kiram ni.. berjangkit pulak gan si adik huhu.. ni smbung cuti kuarantin.. dah mcm bibik aku ni ana bahahaha

wahhhh.. seronok dapat jalan2. singgah n follow sini. harap sudi follow http://ejulz.blogspot.com jugak :)

cantiknya view...damai je tgk...sukalah tgk gambar romantic tu...mcm perantin baru...muda remaja

Wah bestnya zie. Percutian yg lengkap nampaknya; tempat menarik, view cantik, makanan sedap semua best lah. Dgn family pulak tu best best..

seronok bila dapat berjalan dengan keluarga.. Tiada yang lebih gembira bila melihat yang tersayang gembira..
Durian tu wow sangat..

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top