Ketam masak lemak cili api yang mengundang ngences !



Tajuk macam mintak penampo.. keh keh. ngences tu orang jawa cakap kalau tidur lena sangat sampai keluar air liur basi meleleh kat pipi pastu berpeta kat bantal, tu panggil ngences.. euwwww arrrr

Tuari elok je cik abang kita menjinjing ketam letak dalam sinki, minat benor dia dengan ketam, baru dua minggu lepas masak ketam bercili, nak resipi kat SINI. kali ni nak masak ketam lemak kuning cili api pulak. Ada laa kisah sedih dia dengan ketam, malas nak citer semua orang dah tahu pun bahahaa kalau nampak ketam kat pasar macam kena pukau, pantang tak beli.. messsstiiii beli. Memang favorite laki bini makan ketam, nasib takde allergic. Orang kata kalau isi padat tu betina.. boleh eh bezakan ketam jantan gan ketam betina.. tonggang terbalikkan nengok sama je.. entahhh aku pun tak tahu. bahaha

Ketam masak lemak cili api yang mengundang ngences !

Satu benda failed aku ni tak reti siang ketam, tuari aku siang ketam part kepala yg oren2 kat perisai dia pon aku basuh, ku pikirkan itu telurnya. ngeek betul la.. Amir punya gelak sampai tekan2 perut, dia cakap tu taik ketam laaaaa. YEKE !! abeh yg kedai tu masak sekali gan cengkerang dia tu haper, buat perhiasan!!.. rasa diri ku macam badut. Lepas tu majuk taknak siang ketam sampai ke hari ni, kalau dia bawak balik ketam dia siangkan aku masak..heheee

senang citer, nengok ni cara nak masak ketam acaner.

Resepi Ketam masak lemak cili api
Bahan-bahan ;
Ketam 7 ekor
10 tangkai Cili padi - ditumbuk
2 ulas Kunyit hidup - ditumbuk
Serai - dititik
Santan
Garam
Daun kunyit

Cara masak ;
Masakkan bahan yg ditumbuk tadi bersama serai yg dititik (cili padi & kunyit hidup) letak air sedikit, masukkan ketam, masakkan seketika. Kemudian masukkan santan dengan daun kunyit, daun kunyit boleh koyak2kan atau dihiris halus, terpulang nak macam mana, last sekali perasakan dengan garam.

Itu jeeee, simple kan.
Kadang2 kalau kitorang makan ketam suka hisap2 kulit ketam tu, sebab rasa pedas dan manis2 ketam. Kalau ketam fresh tak payah beria masak sangat sebab ketam tu sendiri dah buat sedap, boleh bezakan kalau ketam tak fresh dengan fresh.




-zie-
Tag : Resipi
8 Komentar untuk "Ketam masak lemak cili api yang mengundang ngences !"

ketam..ooo..ketam...
sedapnya.....

mesti sedap ni !! nnt bleh try :)

eh..of courselah buat eda ngences ni..hadoiiii

Ngences habis mama tgk color dia

Akak pulak suka siang ketam. Org lain taknak buat akak buat pun xpe. Sebab geram kalau tgk org siang ketam tapi x basuh betul2.

Baru tau makna ngences. Bertambah vocab akak hihi

Ngencesssssss teruk tgk lauk ni zie oiii. Favorite ana ni. Dpaat ketam saiz besar memang heaven.

Tetiba rasa macam nak gi cari ketam masak cili api ni sekarang..

Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.

Terima kasih atas komen anda.

Back To Top