Inspirasi
dari salah satu blog, dah lama teringin nak buat. Memang tak pernah
cuba, tapi kali ini mesti cuba. Malam tadi tercapai juga hajat di hati
nak buat sambal sardin hancur ni. ecece macam besor benor hajat tu. Tanya lakik, dia pun tak pernah makan. Makan
dengan nasi panas sepinggan tak cukup, sekali 3 kali tambah daaa. eiii sedap ke bang?
Firstly try dan make something
special with sardin, ok jom tengok pe yg i nak share.
Bahan-bahan seperti di bawah :
Tumbuk bawang, cili padi dan bawang putih tadi. Nampak geram je dengan biji-biji cili tu.
Tumis
bahan tumbuk tadi, dah pecah minyak. Masukkan sardin dan
hancur-huncurkan dalam kuali. Ada sesetengan hancurkan dalam mangkuk
dulu, tapi bagi saya tak nak hancur sangat jadi saya masukkan terus
dalam kuali hancur pakai sudip. Letak sedikit garam dan penambah perasa.
Nak sedap curah air asam jawa
Lawan kan dengan telur dadar, compommm meletop!!
Dah siap Sambal sardin hancur
* Tips : Nak jadi kering macam ni, buang sos sardin dan ambil isi ikan sahaja.
Kalau dulu2 orang kata makan sardin makanan orang miskin, makanan bajet, sekarang setin sardin pun mahal woooo, dah bukan makanan bajet, kira makanan owang kaya jugak la yer.. Sekian sambal sardin meletop!!
-zie-
Tag :
Resipi
9 Komentar untuk "Sambal sardin hancur"
tengok sardin, terinagt dekat rumah...tak sabar nak balik
Sedapnya..
simple menu, tapi kadg2 menyelerakan
hai cik la, sedap kan
sodap nyerrrrrr
Musim2 hujan ni, memang makan sardin dgn telur jerlaa biasanya. :)
ya betoi.. kalo xdak selera dan jemu.. makan sardin memang syiooook..
layan kot tapi jangan selalu ye kak tak elok =)
kadang2 teringin nak makan sardin..telo dadar pun jadilah.
sedap dah menu tu,
Sebarang bentuk komen yang tidak berhemah adalah tanggungjawab anda. Komen yang baik inspirasi blog ini.
Terima kasih atas komen anda.